onsdag 7 september 2016

Åtta militärer dödade i bakhåll av EPP-gerillan

Åtta militärer ur de paraguayanska specialstyrkorna dödades i bakhållet från EPP-gerillan. FOTO: ABC-Color.PARAGUAY:
Åtta militärer dödade i bakhåll av EPP-gerillan

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA-ASUNCION / 2016-09-03 / Åtta militärer från den paraguayanska arméns specialtrupper dödades när den gick in i ett bakhåll den 27 augusti i samhället Arroyito, i länet Concepcion. Bakhållet genomfördes av den i omvärlden relativt okända EPP-gerillan, Paraguayanska Folkets Armé.

Gerillan bildades i mars 2008 och är en klassisk latinamerikansk gerilla som baserar sig på den marxist-leninistiska teorin. EPP har sin sociala och politiska bas bland bönderna och indianerna i nordöstra Paraguay, främst i länen San Pedro, Concepcion och Amambay, de två sistnämnda med gräns mot Brasilien.


Gerillasoldater från EPP i norra Paraguay. FOTO: EPP.


Det militära bakslaget för armén utlyste en häxjakt utan motstycke sedan militärdiktaturens dagar (1954-1989). Ministern för industri- och handel, Gustavo Leite, var inte nådig i sin kommentar till gerillaaktionen: ”Paraguay kommer att röka ut (döda) alla råttor (gerillaenheter)”.

Coloradopartiets senator Oscar Tuma anklagade vänstern och uppmanade i ett Twitter att ”upplösa alla påstådda människorättsorganisationer. De är beskyddare av mördare. Nu är det fanimig nog! Dessa påstådda försvarare av de mänskliga rättigheterna är de viktigaste medbrottslingarna till mördarna. Nog för mänskliga rättigheter för brottslingar”, skrev Tuma och satte i praktiken en kors i pannan på människorättsledare och aktivister i Paraguay, menar Oscar Ayala, ordförande för landets människorättskommitté, Codehupy, (Coordinadora de Derechos Humanos del Paraguay) när jag ringer upp honom på Codehupys kontor i Asuncion.


Den högerxtreme senatorn Oscar Tuma lät som ett eko från militärdiktaturens general Stroessners epok när han via Twitter anklagade vänstern och människorättsorganisationerna för att vara ansvariga för att åtta militärer ur specialstyrkorna stupade vid gerillaattacken.


”Utrota gerillan”

Oscar Ayala, ordförande för landets
människorättskommitté, Codehupy.
– Under nuvarande omständigheter är det mycket oroande uttalande där både ministrar, senatorer och deputerade har fällt liknande uttalanden. Dessa riktar sig mot människorättsorganisationer som påstådda hinder för att bekämpa våldet i norr. Därför misskrediterar de vårt arbete, säger Ayala.

Sittande presidenten säger å sin sida att han ska utrota gerillan innan hans mandatperiod går ut medan ni (Codehupy) menar att den nuvarande militariseringen av de tre länen i norr har gett motsatt resultat.

– Staten måste naturligtvis besvara aktionerna (från EPP). Men attentatet i Arroyito utgör ett öppet misslyckande av regeringens och arméns säkerhetspolitik. Vi har också sett och uppmärksammat maktmissbruk och övergrepp från arméns sida mot civilbefolkningen. Nyligen har också ett olagligt spioneri mot journalister som undersöker korruption inom armén avslöjats, fortsätter Ayala.


AUDIO (spanska): Intervju med Oscar Ayala, Codehupy:
https://app.box.com/s/blkqyz5tya6ubg8o3u3vd5b12lgdf63aDet klassiska; centralregeringen i huvudstaden Asuncion skickar säkerhetstrupper till de norra av staten övergivna länen där civilbefolkningen utsätts för alla slags övergrepp. För att försvara sig har bönderna och delar av indinabefolkningen organiserat sig i EPP-gerillan. FOTO: ABC-color.En osynlig Stat

I en kommentar från intendenten i länet Concepcion, Alejandro Urbieta, säger denne att det finns inga möjligheter till framgång mot gerillan om man inte arbetar för att minska den extrema fattigdomen ”för Staten har fullständigt övergett landets norra delar”.

Samma slutsats gör andra paraguayanska analytiker i Questiondigital.com som hävdar att ”EPP fortsätter vinna anhängare i området på grund av den paraguayanska staten försvarar de multinationella företagen och de transgeniska produkterna (så som soja) samtidigt som det uppstår ett tomrum för befolkningen i länen”.


En ordinär familj på den paraguayanska landsbygden där misären är utbredd, vilket intendenten i Concepcion bekräftar. FOTO. DICK EMANUELSSON.


Parallell till andra länder

Ayala bekräftar den uppfattningen:

Hur ser den sociala och ekonomiska situationen ut i de norra delarna av Paraguay?

– I norr där de väpnade aktionerna har koncentrerats saknas det mesta av det mest nödvändiga för befolkningen. Man kan säga att det är en parallell till andra länder i Latinamerika där väpnade gerillarörelser har uppstått. Därför tror vi inte att lösningen ligger i större militära och polisiära anslag utan i stället att Staten genomför breda sociala investeringar. Om befolkningen ser att Staten endast besvarar deras krav med kulor, kan situationen bli okontrollerbar med ett irrationellt våld som ingen önskar.

Paraguay är ett agrarland, som Ayala säger, där den förkrossande majoriteten av jorden ligger i ett fåtal händers ägo. Veckan innan genomförde den organiserade bonderörelsen stora massdemonstrationer i huvudstaden Asuncion med krav på jord och sociala förbättringar. Men den nuvarande högerregeringen förkastar alla krav och polariseringen växer i landet.


En kvinnlig gerillasoldat från EPP-gerillan. FOTO: EPP.


Uribes ”Plan Paraguay”

Den förre presidenten Fernando Lugo begärde 2010 assistens från regeringen Alvaro Uribe i Colombia som villigt ställde upp och skissade en ”Plan Paraguay”, med målet att krossa EPP-gerillan. Även israeliska militära rådgivare har varit på plats samtidigt som USA har fått upprätta en militärbas i närheten till den bolivianska gränsen. På den bolivianska sidan finns det enorma gasfyndigheter i den bolivianska provinsen Tarija. År 2015 sålde Tarija gas till ett värde av 2,8 miljarder dollar, nästan 25 miljarder svenska kronor.

– Samarbetet med Colombia fortsätter under nuvarande regering. Det samarbetet har koncentrerats mot det väpnade motståndet som finns i norra Paraguay och allt mer dragit in armén och säkerhetsstyrkorna. Men resultatet är magert eftersom de väpnade aktionerna fortsätter, vilket bakhållet mot de åtta militärerna nyligen visade. Och det trots att det har investerats stora summor i säkerhetspolitiken och med allt större koncentrationer av polis och militär i området.
Bakgrund Paraguay:

  • Paraguay, med sina knappt sju miljoner invånare och en yta som nästan tangerar Sveriges, är det okända landet i Sydamerika. Landet blev självständigt från den spanska kolonialmakten 15 maj 1811 och gränsar, förutom till Brasilien, till Argentina i söder och Bolivia i norr.
  • Mellan 1865-1870 utkämpade den lilla befolkningen det så kallade Trippel-Allianskriget, en allians som bestod av jättarna Brasilien och Argentina och det mindre Uruguay mot Paraguay, ett av de blodigaste krigen i Sydamerika då själva Paraguays existens som republik stod på spel.
  • ”Kriget i Chaco”, 1932-1935, som det kallas i folkmun, var ingen konflikt mellan två nationer utan mellan USA och England. De representerades av oljemagnaten Rockefellers Standard Oil The New Jersey respektive brittiska Royal Dutch Shell som drev de bägge folken i krig för att lägga beslag på de förmodade gas- och oljereserverna i Chacoöknen. Närmare 80.000 människor dödades.
  • I maj 1954 grep general Alfredo Stroessner makten i en militärkupp och diktaturen, legitimerat av Coloradopartiet pågick till 1989 då generalen störtades av en annan general, Andres Rodriguez. Denne legaliserade de politiska partierna utom kommunistpartiet, PCP.
  • 2002 öppnades och offentliggjordes ”Skräckens Arkiv”, som bekräftade Stroessnerdiktaturens fasansfulla brott mot de mänskliga rättigheterna och deltagande i `Operacion Condor´, i samarbete med militärdiktaturerna i Chile, Argentina, Uruguay, Brasilien och Paraguay.
  • Fernando Lugo är biskopen från San Pedro som den 15 augusti 2008 blev president, framröstad på en alternativ lista. Men den 22 juni 2012 avsattes han i en parlamentarisk statskupp, liknande den mot Dilma Rousseff den 31 augusti 2016. Federico Franco, vicepresident från det liberala partiet tog över presidentmakten som den 15 augusti 2013 intogs av Coloradopartiets Horacio Cartes. 


       Dick Emanuelsson